תכנית תמ"א 38, תכנית המתאר הארצית לחיזוק מבנים מפני רעידות אדמה, הינה תכנית ממשלתית חשובה מאוד אשר בשנים האחרונות החלה לצבור תאוצה של ממש. בישראל יש מבנים ישנים רבים אשר כבר לא עומדים בדרישות הבניה הנכונות להיום, ומבנים כאלו נמצאים בסיכון משמעותי ולא יוכלו לעמוד ולהגן על היושבים בהם במקרה של רעידת אדמה חזקה, אשר ישראל חשופה אליה מאוד בשל מיקומה הגיאוגרפי. מדובר בתכנית חשובה מאוד, בה היתרונות עולים מאוד על החסרונות, ולכן היום ניתן לראות ביצוע של התכנית הזו במבנים רבים בכל רחבי הארץ.
התוכנית זכתה לאהדה גדולה בקרב המדינה ואף נעשים ניסיון שונים בכדי לצמצם בירוקרטיה ולאפשר הוצאה לפועל של תכניות אלו ברחבי הארץ, מבנים חזקים הם אינטרס משותף של כל הצדדים ועל זה אין חולק, לאחר ביצוע התמ"א ניתן לבצע בדק בית בכדי לוודא שהמבנה עומד בתקן מכל הבחינות.
היתרונות של תמ"א 38
כאמור, תמ"א 38 מציעה יתרונות רבים וחשובים:
- חיזוק משמעותי של המבנים אשר יעניק להם עמידות גבוהה יותר במצב של רעידת אדמה, מה שיכול להציל חיים ממש.
- תוספות לבניין אשר מעניקות לדיירים בו איכות חיים גבוהה יותר כמו תוספת מעלית, מרפסות, ממ"ד בדירות וכדומה.
- שדרוג משמעותי של המראה החיצוני של הבניין, מה שמסייע למראה של התחדשות עירונית וחיזוק שכונות שהיו בעלות מראה של אזורים מוחלשים ומיושנים יותר, וכך עידוד מעבר של אוכלוסייה איכותית לאותן שכונות ושיפור מארג החיים בעיר.
- עבור הקבלן – אפשרות לזירוז תהליכי אישורים וכן תוספת של דירות בבניין אשר מאפשרת לו להרוויח כתוצאה מהמכירה של אותן דירות.
- עבור בעלי הדירות בבניין – העלאה משמעותית בערך של הדירה, מה שיאפשר למכור או להשכיר אותה לאחר מכן במחיר גבוה משמעותית ממה שניתן לבצע במצב הנוכחי של הדירה.
החסרונות של תמ"א 38
החיסרון העיקרי של פרויקט תמ"א 38 הוא כמובן חוסר הנוחות הזמנית. בעלי הדירות בבניין יצטרכו להתגורר בסוג של אתר בניה ויכולים לסבול מאבק ולכלוך רב, רעש, חניה מרוחקת מהבניין וחוסר נוחות בנושאים נוספים, אך כמובן מדובר בעניין זמני שאפשר לעבור אותו בשלום. עבור בעלי דירות אשר מחזיקים בבניין דירות להשכרה, ייתכן כי בתקופת הפרויקט הם לא יוכלו להשכיר את הדירות, ואם כן – זה יהיה במחיר נמוך בכדי לפצות את השוכרים על חוסר הנוחות, אך כאמור – אין שום ספק כי זה משתלם.
חסרון נוסף הוא במעקב אחרי הפרויקט, תיאום, מעקב אחר הקבלן וכדומה, אך היום בעלי הדירות כבר מתאגדים ביניהם על מנת לשכור מפקח בניה פרטי ועורך דין שילווה את כל הפרויקט וכך הם חוסכים מעצמם את כאבי הראש הללו או בזבוז הזמן בהתקשרויות עם הקבלן ומעקב אחר העבודה.